Ce inseamna PARALLAX in webdesign

Parallax este o tehnica foarte populara, utilizata din ce in ce mai des in web design. Site-urile create cu parallax scrolling ofera utilizatorilor o experienta cu adevarat interactiva. Ultimele tehnologii CSS3 si HTML5 ofera posibilitatea de a realiza efecte la un nivel mai avansat, facand orice site sa para mai interesant, ajutandu-l sa se evidentieze.

Parallax scrolling creeaza un efect 3D in timpul scroll-ului pe pagina, prin deplasarea fundalului intr-un ritm mai lent, fata de prim-plan. Acest concept a pornit de la efectul vizual 2D al jocurilor video care utilizau diferite viteze de deplasare ale imaginilor de fundal, pentru a crea iluzia de adancime. Astfel ca, utilizata cu moderatie, tehnica parallax poate crea un efect subtil de adancime.

Parallax poate fi implementat in diferite moduri:

► Raster Parallax – ofera iluzia de miscare

► Repeat Pattern – continutul se scroleaza pe un fundal care se repeta

► Layered Parallax – elementele din fundal si prim-plan se deplaseaza la viteze diferite

► Metoda Sprite – anumite obiecte din pagina se actioneaza la scroll, cu diferite animatii

Avantaje

  • Uimeste vizitatorii cu adancimea paginii, precum si cu animatii
  • Prezinta povestea continutului din site
  • Provoaca curiozitate si stimuleaza interesul vizitatorilor
  • Creste timpul petrecut pe pagina, incurajand vizitatorii sa dea scroll
  • Mareste credibilitatea site-ului datorita interactivitatii

Exista si anumite dezavantaje in utilizarea design-ului parallax, in cazul site-urilor cu o singura pagina. Din punct de vedere SEO, un site prezentat printr-o singura pagina si lunga poate fi dificil de optimizat, iar o viteza mai mica de incarcare a site-ului poate reprezenta de asemenea o problema.

Dezavantajele site-urilor one-page

  • Dificultatea optimizarii site-ului, fiind permisa utilizarea unui singur set de meta tag-uri
  • O singura pagina cu multe informatii si imagini mari se incarca destul de greu, lucru care ii poate frustra pe vizitatori, determinandu-i sa paraseasca rapid site-ul
  • Nu este permisa link-uirea interna
  • Nu se poate ajunge prea usor la informatiile dorite

Fiecare site este diferit, in functie de scopul cu care este creat. In ciuda dezavantajelor, site-urile one-page sunt ideale pentru a prezenta un anumit produs sau serviciu, daca se tine cont de limitarile design-ului. Un design trebuie intotdeauna ales in functie de natura site-ului si a continutului, si nu in functie de trend. Exista multe tehnici noi, moderne, insa acestea trebuie sa fie si cele potrivite site-ului.

top
UA-49184693-1